Middelhavsmandag med græsk salat og ovnbagte auberginer

Om at spise for lidt og om at være kulhydratforskrækket

KOSTOMLÆGNING

Jeg har simpelthen glædet mig så meget til at skrive igen. Jeg har en masse spændende nyt at fortælle.

NYT NYT

Jeg har top-forkælet mig selv ved at få kigget min kost igennem af en kostvejleder. Interessen for sundhed er i top herhjemme, men information omkring kan virke snotforvirrende, når jeg ryger et smut på nettet. Der er ikke meget filter eller kildekritik at hente på de forskellige sites, og man kan spørge sig selv om sundhedsstyrelsen er så up-to-date med deres formidlingsformer eller om de drukner blandt alt de andet. Det bugner under alle omstændigheder med råd i alverdens retninger, og den logiske sans sættes på prøve.

Jeg har i et stykke tid gået og revet mig i håret, over mit manglende fremskridt. Jeg spiser jo sundt, holder mig til sødt i weekenderne og dyrker motion 4-5 gange om ugen. Vægten og cm-målene har stået stille!

Jeg kontaktede derfor en kostvejleder over Facebook og startede et online-forløb, som indebærer ca. 1 times samtale en gang om ugen, hvor jeg skal oplyse mål og vægt. Jeg har valgt at supplere det med et besøg i Fitness World, hvor jeg får målt min fedtprocent på en Tanita-vægt af en fornuftlig fitnessgut.

I samråd med Sabrina, min kostvejleder, har jeg sat mig et mål på at opnå et fedtprocent på 21 % med en måldato den 1. juli.

Hun fik lov til at kigge på 1-2 ugers kost dækkende for både hverdag og fest. Jeg sad og bed negle i dagene derpå og havde en forestilling om at både kulhydrater og mængde skulle skæres ned.  Ingen af delene var dog tilfældet! Tro mig – det var en kamel, som skulle sluges.

KALORIEINDTAG OG ENERGIFORDELING

Mit kalorieindtag røg op fra 1200 til 1600 kcal, og kostfordelingen blev reguleret fra kulhydrat 30 %, fedt 30 % og protein 40%

til kulhydrat 50 %, fedt 20 % og protein 30 %.

Det er altid en hård nød at knække, når andre får lov at gå ind og pille ved ens indgroede vaner, men ikke desto mindre er det er skidt på vejen, man må tage, hvis man vil opleve ændringer. Der er ingen nem vej og hurtige nødløsninger i vejen mod et sundere og slankere liv. Det skal gøres på den hårde solide måde.

Jeg er en krævende og kreativ sjæl, så det sidste jeg vil have er en kostplan stukket i hånden, som jeg slavisk skal følge. Jeg er hende den besværlige som skal have lidt inspiration og så tænke mig til resten, og Sabrina giver mig lov til at tænke lidt over hendes råd og efter et par dage efter lidt tankestrøm kan jeg hoppe med på det eller om jeg fortsat vil mugge i mit ikke-eksisterende skæg.

Jeg har egentlig ikke betragtet mig selv som kulhydratforskrækket til sammenligning med følgere af Low Carb, LCHF, PALEO og den nuværende madtrend dikterer, men det er jo gået op for mig, at jeg har fået alt for lidt. Vi bliver bomberet med gode råd om opskrifter og indtag af protein. En kulhydratfattig kost er godt for en kortere periode, da man taber sig hurtigt, men meget af det er væske. Det er ikke nyt for mig, men at få tal på ens handlinger er i denne her sammenhæng uundværligt.

NULSTILLING AF MINDSET

Det krævede en nulstilling af mit mindset vedrørende stivelsesholde madvarer som brød, pasta og diverse andre, som ikke konsekvens skal spise ud. Jeg har før tilnærmelsesvis haft en ’enten eller løsning’, som mange af jer sikkert kan nikke genkendende til. Det er nemmere at sige nej til det hele uden at skulle forholde sig til den enkelte ting – Den nemme løsning.

Kilde til kulhydrater kan umiddelbart ranglistes i søgen efter de bedste alternativer. Jeg har med kyshånd taget groft brød og havregryn tilbage. Jeg spiser rugbrød hver dag – enten til mellemmåltid eller tilbehør til hovedmåltidet.

Jeg har fået øjnene op for de mange og sunde kilder til kulhydrater, som jeg skal eksperimentere meget mere med. Glæd jer!

Som det lille madelskende menneske jeg er, kunne jeg klappe begejstret i mine små hænder over at jeg nu kan tillade mig at spise noget mere, men jeg var desuden meget forvirret.

Hvordan kan det være man ikke taber sig af at spise lidt og dyrke meget motion. Normalt hedder det: luk munden og let røven. Svaret er at mit basalstofskifte ligger på omkring de 1400 kcal, hvilket betyder det er det mindste indtag jeg skal have for at holde min krop i gang uden at lave noget og samtidig få dækket min krops behov for vitaminer og mineraler. Hertil kommer mit aktivitetsniveau. Så den kloge læser kan gætte sig til at 1200 kcal ikke engang er nok til at opretholde balance i kroppen, og i stedet er den gået i dvale tilstand.

FØRSTE UGES RESULTAT

Første uge tabte jeg mig 800 gram og smed 3 cm, og det kan i høj grad have været væske som har bundet sig i huden. Super interessant.

Rammerne for forløbet er nu sat, men glæd jer til at læse mere om aprils delmål, sunde fedtkilder, mit ’nye’ forhold til alkohol, og hvordan weekendens udskejelser udformer sig.

Må I få en dejlig dag!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Middelhavsmandag med græsk salat og ovnbagte auberginer