Klassisk klassiker: burgeren
Jeg bestræber mig efter at spise sundt med i dét mente, at der skal være plads til det hele. Det gør mig glad at vide, at jeg ikke skal lide noget afsavn til bestemte madvarer, og derfor går jeg efter 5:2 konceptet. (Nej, det handler ikke om at jeg faster 2 dage om ugen.)
Det skal forstås sådan, at jeg så vidt muligt holder mit blodsukker stabilt ved at spise 5-6 gange om dagen, og planlægger når der skal spises knap så sundt. Jeg har både prøvet at spise 100 % sundt i perioder, hvilket bare resulterer i 110% underskud af nydelse. Det går ikke. Det er livet for kort til.
Mit råd: Alt med måde. Så holder hoved og krop sig også sunde.
I dag vil jeg gerne give jer min opskrift på en klassisk klassiker… burgeren. Sammen med 2 veninder havde vi nemlig ’burger-fest’ i går med formål at prise overskud af kulhydrater.
Du skal bruge
Burgerboller:
2 medium æg
1 dl rapsolie (eller 75 g. smør)
2/3 pakke gær*
2,5 dl skummetmælk
1 tsk. salt
ca. 1 tsk. honning
1 dl vand
2 spsk. oliven eller rapsolie
ca. 600 g økologisk durummel*
ca. 200 g hvedemel*
Mælk eller æg
Sesamfrø
Bland gær sammen med lunten mælk og lunten vand. Tilsæt piskede æg. Hæld 200 g. durummel og 100 g. hvedemel i og rør med en piskemaskine. Tilsæt derefter rapsolie, salt og honning, og rør igen, indtil massen er klumpfri. Mel kommes i under røring frem til dejen er klar til at blive æltet videre på bordet.
Dernæst formes den til en kugle, vendes i olie og hæver til dobbelt størrelse. ca. 30-45 min.
*Den angivet mængde i opskriften er en guideline for hvor meget mel, der skal bruges. Jeg oplever selv det veksler for gang til gang, min erfaringen er dog at bollerne bliver bedst hvis delen stadig er en lille anelse våd inden den hæver. Durummel trækker meget væske, så vær opmærksom på at der ikke kommer for meget mel i af gangen.
Pommes friter:
Kartofler
Salt
Rapsolie
Basilikum
Vaskes og skæres ud i lige store stykker. Giv dem evt. et opkog eller læg dem i vand i ca. 30 min. Det trækker væske ud og gør kartoflerne sprødere. Tænd ovnen på 220 grader(varmluft).
Fordel kartoflerne på en bradepande. Lad dem ikke ligge i lag. Tilpas med olie, salt og basilikum.
Sæt den varme ovn på 200 og giv kartoflerne til de er sprøde(ca. 45 min.)
Kød:
Hakket oksekød
Salt
Peber
Fedtstof
Form bøfferne og tilsæt salt og peber. Steg kødet så sent som det kan lade sig gøre på en varm pande og sænk temperaturen undervejs, så du undgår kogte eller brændte bøffer.
Fyld:
Peberfrugt
Tomat
Agurk
Rød løg
Jalapenos
Syltede agurker
Skær fyldet ud i passende stykker.
Dyppelse:
Chili majonæse
Aioli
Ketchup
Klar til servering. Tag bukser på som ikke stammer på maven. Spis.
Ingen kommentarer endnu